divendres, 21 de juliol de 2023
La nova llei d'habitatge: Com afecta els habitatges de lloguer?

Recentment, s'ha implementat la nova llei d'habitatge que ha generat un gran impacte en el mercat de lloguer. Explorem les claus de la nova llei i com afecta els propietaris i els llogaters. Una normativa que pot influir en les teves decisions com a arrendador o arrendatari.

El mercat de lloguer d'habitatges està, en canvi, i evolució constant i en els darrers anys ha experimentat una transformació molt significativa amb l'aprovació de diferents lleis de l'habitatge. Aquesta legislació ha generat un intens debat i un gran impacte, tant per a propietaris com per als llogaters, per la qual cosa hem de saber com ens afecta la nova actualització, que data del maig del 2023.

La nova llei conté un dels canvis més destacats dels darrers anys, amb els límits dels preus de lloguer, que encara no està en vigor. La normativa estableix un índex de referència de preus que es basa en diferents criteris, com ara la ubicació, la mida i les característiques de l'habitatge. Els propietaris hauran d'ajustar el preu de lloguer segons aquest índex i respectar els límits establerts. Això té com a objectiu evitar augments dels preus i garantir que els lloguers siguin assequibles per a la població. A més, s'aprova la norma del gran tenidor, de manera que per a aquells propietaris de més de 10 habitatges i més de 5 a municipis on la demanda del lloguer és més tensat com a grans ciutats, tindran una norma més restrictiva.

La nova llei de l'habitatge introdueix canvis significatius als contractes de lloguer. S'estableix una durada mínima de cinc anys per als contractes d'habitatges en zones declarades com a àrees de mercat tens, cosa que aporta més estabilitat als llogaters. El nou marc també imposa mesures per limitar les garanties addicionals exigides pels propietaris al moment de signar un contracte de lloguer, cosa que facilita l'accés a l'habitatge per a aquells que busquen llogar. Alhora, les despeses de gestió immobiliària i les de formalització del contracte seran a càrrec de l'arrendador i no de l'inquilí com ara.

La nova llei també regula els habitatges turístics amb restriccions més estrictes per a aquests allotjaments. Es limita la seva oferta per protegir el mercat de lloguer residencial, per equilibrar la demanda dels habitatges per a residents locals i evitar la massificació de les àrees turístiques, de manera que es busca una millor convivència veïnal.

La nova llei d'habitatge també reforça els drets dels llogaters, ja que es fixen mesures per protegir-los davant de possibles desnonaments, especialment en el cas de grans tenidors, i es regulen aspectes relacionats amb les pujades de lloguer. També es preveu més control sobre les reparacions necessàries als habitatges i la renovació automàtica dels contractes.

Si ets propietari o inquilí d'un habitatge de lloguer a Catalunya, és fonamental estar informat sobre els canvis introduïts per aquesta nova llei. És recomanable assessorar-se adequadament i entendre com aquests canvis poden afectar els teus drets i obligacions i a Organ et podem acompanyar en tot el procés.

contactes

Oficines Centrals Sant Cugat

Francesc Moragas 17-19

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es

Punt de Servei Rubi

Ps. de les Torres 47, Rubi

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es