dimarts, 5 de novembre de 2024
Noticies
TIPUS D’IMPOSTOS DE L’HABITATGE

A banda de cost de la propietat en si, s’han de tenir en compte les despeses afegides que haurem de satisfer sempre que decidim adquirir una propietat

La compravenda d’un habitatge, comporta la liquidació d’una sèrie de càrregues tributàries, és a dir, els impostos de l’habitatge. A banda de cost de la propietat en si, s’han de tenir en compte les despeses afegides que haurem de satisfer sempre que decidim adquirir una propietat. Una de les més importants són els impostos associats a la compra, la propietat i la transmissió de l'habitatge. Perquè puguis distingir entre els diversos tipus d'impostos de l’habitatge que existeixen, t’expliquem els que existeixen actualment.


1. Impost de transmissions patrimonials (ITP)

Aquest impost s’aplica en les compravendes d’habitatges de segona mà i el termini per satisfer-lo és d’un mes. L’impost és un percentatge sobre el preu de venda de l'habitatge, que oscil·la entre el 6% i el 10% depenent de la comunitat autònoma. Aquest són els tipus d’ITP de cada comunitat autònoma.


Andalusia
7%
Aragó8 - 10%
Astúries8 - 10%
Balears8 - 13%
Canàries
6,5%
Cantàbria9%
Castella-la Manxa9%
Castella i Lleó8 - 10%
Catalunya10-11%
Ceuta6%
Comunitat de Madrid
6%
Comunitat Valenciana
10-11%
Extremadura
8-11%
Galícia
8%
La Rioja7%
Melilla6%
Múrcia
8%
Navarra6%
País Vasc
7%


2. Impost sobre el valor afegit (IVA)

Al contrari de l’anterior, aquest s’aplica en cas dels habitatges de nova construcció, ja que les finques de segona mà estan exemptes de tributar aquest impost. Actualment, el tipus d’IVA aplicable a la compra d’habitatges és del 10% sobre el preu de compra, però pot arribar a reduir-se fins al 4% si es tracta d’un immoble de protecció oficial.


3. Impost sobre béns immobles (IBI)

L’IBI és un impost municipal que han de pagar tots els propietaris d’un habitatge, independentment de si l’habitatge és nou o de segona mà. Aquest impost grava la propietat immobiliària i es calcula en funció del valor de l’habitatge. L’import pot variar depenent de la localitat, ja que cada municipi estableix el seu tipus impositiu. A Barcelona, per exemple, el tipus de l’IBI és del 0,66%, mentre que a Madrid és del 0,442%, a Sevilla del 0,669%, i a Sant Cugat 0,528%. La quota final a pagar depèn també del valor de l’immoble i de les possibles bonificacions que es puguin aplicar.


4. Plusvàlua municipal

És un tribut que grava l’increment de valor dels terrenys quan es transmet un habitatge, sigui per venda, donació o herència. L'import a pagar depèn del valor del terreny, els anys que s'ha tingut en propietat i el municipi on està situat i s’ha de liquidar abans de finalitzar el primer mes desde que es realitza la compravenda. A Barcelona el tipus impositiu és del 30% i a Madrid és del 29%.


5. Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF)

La venda d’un habitatge també pot generar un guany patrimonial, que tributa a l’IRPF. Aquest guany es calcula com la diferència entre el preu de venda i el preu d’adquisició de l’habitatge, i el tipus impositiu va del 19% al 23%, depenent de la quantitat del guany.

A més dels impostos, la compra d'un habitatge comporta altres despeses com les escriptures notarials, o la inscripció al Registre de la Propietat. Cal tenir en compte aquests costos afegits per fer una planificació financera adient. A banda i si l'habitatge a vendre se situa en una comunitat de propietaris, el venedor està obligat a comunicar la seva intenció de vendre l'actiu a l'Administrador de Finques i facilitar el contacte dels nous propietaris amb la finalitat de domiciliar els rebuts mensuals que la nova propietat haurà de liquidar cada mes. Si necessites ajuda, no dubtis a contactar amb Organ, disposem d’un equip d’experts que t’ajudarà amb tot el procés i a resoldre totes les qüestions.

contactes

Oficines Centrals Sant Cugat

Francesc Moragas 17-19

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es

Punt de Servei Rubi

Ps. de les Torres 47, Rubi

Tel. 93 544 16 55
E-Mail: info@organ.es